The Repository of Layered Histories: Creating connections through thresholds, passages and courtyards in Little Britain.

Year 3 Semester 2

As a matter of fact, history and the transformations that architecture overcomed along the years are not always constant and never follow a specific line or pattern. History acts as a layering process, a confusion and chaotic interpretation of how the identity of architecture is represented. Times, movements and patterns are juxtaposed and tangled together to form what we know as architecture; as well as our present, leaving however space for future additions. The city is a time capsule of the architecture’s personality and will always represent all its elements from the past, present and future, whereas a viewer can experience all at the same time, but also recognise each element individually. The project is a museum of time encapsulated; a museum of the past, the present and the future. A structure which acts as the exhibition itself, but leaves space to new additions and makes the viewer part of the layers of history.

Montage 1 v2.jpg
Long Section v2.jpg

The concept of the Structure is to combine multiple architecture languages and identities which are present in the landscape architecture of the City of London and within the Barbican. The structure will consist in “layering” the architecture and its history to for a new face and identity which respects the past and innovates the future.

 

The structure will be an exhibition itself and will also consist into showing multiple objects and architectural visual that represents the identity and the atmosphere in London. Additionally, within the structure people can view the silent movies from the National Film Theatre on scheduled moments or directly on the walls of the structure; as well as being projected on some outside walls of Half Moon court with the purpose to blend with the architecture and merge the past with the present.

 

 

The idea of layering architecture will be omnipresent within the structure by the use of transparent walls. These will expose structure and merge what happens on the inside with what happens on the outside, leaving no boundaries between architectural languages

axo v3.jpg

The site is located on Half Moon Court, a small alley within the Barbican. The area is surrounded by a variety of structures and buildings and has a microcosm of architectural languages.

 

The site is protected by tall brick structures and from a first point of view, the whole area is balanced and full of reflective surfaces that give a tone of transparency and that every structure merges together within the reflection. The area is very narrow and the neighboured buildings are very close together bringing creating a structure on half moon court very challenging.

 

Additionally, due to the tall structures all around the sun light might be very low in some times of the year. However, the position of the site brings multiple potential elements. Creating a structure that blends with the neighbour buildings and respects the spaces within, is the key concept of the project.

Within the project, the idea of creating the structure out of CLT symbolises the future of construction and architecture. In our modern days, new innovative buildings made out of CLT or other Wood materials are emerging around the World.

 

This new way of building is much more sustainable and easily changeable. This is to symbolise the fact that the repository could change shape and adapt to a new present as well as changing its location depending of its requirements and needs.

Montage 1.jpg